Bleskovky

Flákame to docela, cez leto sa nič nedialo, na zimu sa vrhneme opäť na D&D. (Okrem toho nám ukrajuje veľa času World of Warcraft Smile)

 

Login

Pomalým krokom ku slobode (#52) PDF Tlačiť E-mail
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 
Napísal elwe   
Streda, 23 apríl 2008
52_uvod.jpgAko sa neskôr ukázalo, stretnutie s novým členom družiny netrval príliš dlho. Doráňaní a unavení druhovia pri odchode z poslednej miestnosti s mŕtvymi baziliškami nevenovali dostatočnú pozornosť tajuplnému mužovi a posledné čo si stihol Marduk všimnúť skôr ako upadol do bezvedomia bol akýsi vačok ktorý vedľa nich dopadol a vychrlil mračno prachu.

Baron, Marduk i Žaneta sa zviezli k zemi skoro okamžite. Na prekvapenie tajomného muža však ostali stáť Bushido i Krakonoš na nohách a prekvapivo žmurkali očami, akoby sa z niečoho spamätávali.

Prvý si postavy všimol obratný Bushido. „Ty podlý bastard!“ zasyčal medzi zuby a neuveriteľne rýchlo skočil smerom k mužovi. Ten však stál až na konci miestnosti pri akomsi portáli. Pozrel sa posmešne na mnícha, vkročil do portálu a zmizol. O pár sekúnd neskôr portálom preskakuje aj Bushido a prenasleduje zradcu.

Vstávajte banda hnilá!“ kričí na spiacich druhov Krakonoš, kope a búcha do omámených postáv. "Rýchlo, ten zradca, ktorého sme zachránili vás uspal a utiekol do tamtoho portálu, už ho prenasleduje Bushido! Rýchlo za ním!“ Omámená skupina sa pomaly pozviechala a po chvíli už trielia do portálu. Záblesk svetla a zrazu tma. Takto ich víta druhá strana portálu, ktorý sa po chvíli vytratí.

Akási jaskyňa!“ tíško šepoce Žaneta a obzerá sa navôkol. Tmu potláča iba žiariaca palica čarodeja a svietiaca hlava bojovníka Baróna ktorá v tme vyzerá tajomne ba až strašidelne. „Rýchlo, započul som nejaký boj v tej chodbe!“ poháňa ich čarodej a bežia spolu jaskynnou chodbou. Po chvíli vbiehajú do širšej chodby a míňajú dve postranné tunel2.jpgchodbičky. Pred nimi kdesi v diaľke je badať denné svetlo. „Ústie tunela! Tam musí byť východ z jaskyne! Rýchlo!“ povzbudzuje ich čarodej. Počas behu si všimnú že pred východom z jaskyne na zemi zápasia dve postavy. V jednej z nich okamžite spoznávajú Bushida a druhá postava je pravdepodobne utekajúci muž. Ako sa behom približujú tajomný rýchlo pozdvihuje ruku a z nej vyletí kamsi pred nich ohnivá guľa. Tá pri výbuchu preláme podporné stĺpy a strop jaskyne sa s mohutným rachotom zrúti a zahradí tak východ z jaskyne.

Do šlaka!“ uľaví si ako prvý Marduk. „Nedostaneme sa k Bushidovi a nebudeme mu môcť pomôcť!“ doplní čarodej a obzerá sa naokolo do hustého prachu. „Musíme preskúmať obe bočné chodby“ navrhuje kašľajúc Žaneta ktorej prach evidentne neprospieva. Ticho a hustý prach o chvíľku ustúpi pred šuchotavým krokom družiny vydávajúcej sa na prieskum svojho nového väzenia. „Ďalší zával!“ hlási o chvíľu na to rozmrzelo Marduk. Jeho mohutné prachové fúzy zlepené od rumu a prachu pripomínajú ciferník hodín. „Za desať minút pol deviatej...“ číta kňazovu tvár bystré oko čarodeja Krakonoša a uchechtne sa tíško popod tuniku. „Musíme sa vydať druhou chodbou!“ navrhne Barón rezko. Svietiaca hlava mozgového atléta sa vydá naznačeným smerom ako prvá. Za Barónom sa sunú všetci ostatní a vchádzajú na prieskum do druhej chodby. Po čase sa chodba zužuje a schodmi pokračuje kamsi nadol. Avšak celá sa norí do vody. „Zatopená chodba! Chodba je zatopená!“ huláka Barón rozčarovaný svojím zistením. „No néééé...“ doplní ironicky čarodej a začína uvažovať o čom svedčí jeho zvraštené čelo. Žaneta, ktorá medzitým kandiduje na Oskara za stvárnenie hrôzy zo zatopenej chodby sa trasie v obďaleč. Dokonca aj „hodinár“ Marduk poupravil čas na svojom ciferníku a jeho zježené fúzy teraz ukazujú štvrť na desať. Napriek tomu sa pokúša otrasenú Žanetu upokojiť. Hlboký pokojný hlas opitého klerika naozaj zaberá. Krakonoš napokon preruší beznádejné východisko smelým plánom. „Možno je chodba zatopená iba kúsok!“ zvolá optimisticky. Barón sa po tých slovách usmieva. Svitla nádej. „A preto sa niekto z nás pokúsi preplávať kus cesty zatopeným tunelom." Barón sa stále usmieva. „A keďže by to mal byť niekto mocný navrhujem aby šiel Barón“ dokončí čarodej. Barón sa ešte minútu usmieva. Ako náhle sa však začnú upierať nedočkavé pohľady a on pochopí svoju úlohu úsmev mu zo svietiacej tváre zmizne.

cave1.jpgO pár minút sa Barón norí do studenej vody zbavený zbroje a ťažkých predmetov, vybavený iba jednou dýkou a svojou svietiacou hlavou. Voda je čistá a priezračná. Evidentne je táto chodba zaplavená dlhé roky. Barón sa nadýchne a ponorí pod hladinu. Pláva zatopeným schodiskom nadol stále hlbšie a hlbšie. Tmu rozráža jeho svietiaca hlava a vodu mohutné paže. Po minúte dosiahne nadol schodov a chodba vedie rovno. Napriek tomu, že mu dochádza vzduch rozhodne sa pokračovať v prieskume. Pustí sa chodbou rovno a pláva čo mu sily stačia. Už sa mu začínajú tvoriť kruhy pred očami a pľúca bubnujú na poplach a rozhodne sa vrátiť. V tom si všimne, že chodba začne o malý kúsok stúpať a zazdalo sa mu, že zazrel schody. Napne všetky svaly a pokúsi sa dostať na povrch. V tejto chvíli pľúca hlásia mozgu stav kyslíku 0% a bežne nastáva topenie, no fikaný Barón sa rozhodol mozog ignorovať. Po ďalšej pol minúte sa vynára na druhej strane a ticho prehučí jeho mohutný nádych. Ešte pár minút lapá po dychu a nohy sa mu trasú no napokon si zablahoželal že sa mu to podarilo. Je kdesi v tmavej chodbe ktorá sa rozširuje do jaskyne. „Ako sa dostanem naspäť?“ napadlo ho zrazu.

Na druhej strane čakajúca skupinka ľudí napokon priznáva, že Barón sa mohol utopiť a po štvrť hodine sa pokúsia nájsť jeho telo, prípadne sa pokúsia preplávať sami. U dvoch členov je to jednoduché. Marduk a Krakonoš pomocou mocných schopností vedia svoje dýchanie prispôsobiť dýchaniu pod vodou, no Žaneta, ktorá si musí vystačiť s dychom nadšená nie je. Po chvíli dohadovania sa teda pokúsia chodbu prejsť po dne. Marduk nesúc svoje ťažké brnenie i brnenie  Baróna kráča bezpečne po dne. Žaneta sa rýchlo snaží chodbu preplávať no jej malé pľúca nedokážu nabrať toľko vzduchu na cestu. Pred koncom chodby sa jej to stane takmer osudné. Začína sa topiť a upadá do bezvedomia. Ostatní ju rýchlo vyťahujú na breh a okamžitý zásah klerika jej zachraňuje život. „Tak a sme niekde v jaskyni, ktorá vyzerá, že na tomto mieste končí a my tu zostaneme navždy“ konštatuje Krakonoš. Druhovia ani nedýchajú.

Rozbehnú sa teda po celej jaskyni a hľadajú nejaké vodítko ako sa zo šlamastiky dostať. Po chvíli objavia, že jedna časť jaskyne bola kedysi zamurovaná a tam sa drsná prírodná jaskyňa mení na stenu postavenú z akýchsi tvárnic. Žaneta preskúma stenu a zistí, že jedna z tvárnic nie je prichytená maltou a dá sa na ňu zatlačiť a pohnúť s ňou. O malú chvíľu chýba v stene jedna tvárnica a Žaneta nazerá cez vzniknutý otvor dovnútra. Vo vnútri to vypadá na väzenie. Na provizórnom ležadle leží akýsi zviazaný človek. Pretiahne sa teda šikovne dovnútra a potom ako Barón a Marduk zistia na svojich ramenách, že ostatné tvárnice hrubej steny sú pevne zlepené maltou pretiahnu sa všetci dovnútra taktiež.

Vystrašeného muža uvoľnia z pút no sú však prezieravý. Muž im vysvetlí, že bol zajatý akýmisi veľkými tvormi a väznia ho tu už pár dní. Tiež sa dozvedia, že ďalšia jeho návšteva vo väzení bude približne za hodinu. Druhovia si ihneď zostavia plán a dohodnú sa, že prepadnú väzenského dozorcu keď príde na kontrolu. Do toho času sa dajú dokopy s ettin.jpgväzňom a zistia že sa jedná o nejakého Arnolda, ktorý sa dá ihneď do družnej debaty s Krakonošom.

- „Evidentne študujete tiež silu mocných arkánnych umení“ podotkne Arnold Krakonošovi.
- „Zaiste, arkánna sila nepozná hraníc a iba hlboké pochopenie podstaty nám umožní čerpať jej silu.“ odpovedá Krakonoš.
- „S tým si dovolím súhlasiť vážený kolega. Prapodstata vedenia totiž nespočíva v chybách, avšak múdrosti a vedomosti daných štúdiom a učením."

Ich intenzívny rozhovor sa končí asi po hodine, kedy sa vonku na chodbe naozaj ozvú kroky. Pripravená družina ihneď zaútočí a zistia, že dozorcom je nejaký dvojhlavý obor. Pomerne ľahko ho zdolajú a Krakonoš im osvetlí, že sa jedná o etinov. Osvoja si jeho zväzok kľúčov a chodbou pokračujú ďalej na sever. Arnold sa nejako automaticky pridáva k družine neustále debatujúc s Krakonošom. Chodba končí dverami ktoré ukoristenými kľúčmi otvoria. Vo vnútri narazia na zbežne zariadenú miestnosť, no ich zrak upúta truhlica na zemi. Žaneta sa k nej vrhne, zvedavá čo skrýva vo vnútri. Aké je však jej prekvapenie keď truhlica v poslednej chvíli vyskočí, a cvakne po nej svojím vekom. Zaskočená Žaneta zajačí a bráni sa. Zúrivá truhlica, ktorej po bokoch vidno malé ruky sa však zúrivo vrhá na svoju obeť. Zápas napokon ukončí Barón svojím mečom „uspávač truhlíc“. Ranená Žaneta ešte neveriacky krúti hlavou. „Mimik“ podotkne Krakonoš. Čítal som kdesi že neraz svoje neopatrné obete zabije. Od pravej truhlice je skoro na nerozoznanie. Marduk vylieči zranenia Žanety a ďalej sa pokúsia postupovať opatrnejšie.

mimic.jpgČarodeji i klerik zošlú na Žanetu silné kúzla a tá sa stane dočasne neviditeľnou. Jej prieskum
Odhalí za blízkym rohom dvojicu stráží pri výťahu. Naplánovaný útok nemá nádej na neúspech. Zaskočené stráže umierajú skoro okamžite. Jediný problém ktorý musia po chvíli riešiť sú rozbité ozubené kolieska dvíhača, či výťahu a pozorujú iba vysokú tmavú šachtu nad svojimi hlavami.

Comments

Only registered users can write comments.
Please login or register.

Powered by AkoComment!

 
< Predchádzajúca   Ďalšia >
© 2024 Pevnosť
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.