Bleskovky

Flákame to docela, cez leto sa nič nedialo, na zimu sa vrhneme opäť na D&D. (Okrem toho nám ukrajuje veľa času World of Warcraft Smile)

 

Login

Úvod
Dipping PDF Tlačiť E-mail
Hodnotenie čitateľov: / 7
SlabéVynikajúce 
Napísal elwe   
Utorok, 17 júl 2007
Obsah článku
Dipping
Strana 2

dipp.jpgMnoho z vás sa už určite stretlo pri maľovaní miniatúr s pojmom dipping. Čo to vlastne je za techniku a ako to funguje? Oplatí sa to skúsiť a ako na to? Videli ste fotky dippnutých modelov a vyzerali dobre? Ale stále neviete či je to to pravé pre vás? Spravili sme si preto test a vyskúšali použitie tejto techniky na rasu tyranidov. Porovnáme si ručne namaľovanú miniatúru s dippnutou, čas strávený jej maľovaním a výsledok si môžete prezrieť sami. Poďme sa teda na to pozrieť.

Technika dippingu sa prvý krát objavila na modelárskej scéne koncom roka 2005 a ihneď upútala svojou jednoduchosťou a relatívne dobrými výsledkami s minimálnymi zručnosťami v maľovaní modelov.

O čo sa teda jedná?

Dipping je technika, kedy sa po namaľovaní figúry základnými farbami ponorí do lazúry na drevo, otrasie sa prebytočný lak a figúrka sa nechá zaschnúť. Môžete tak získať zaujímavý výsledok bežnej až vyššej kvality maľovania, odolnejšej najmä na chytanie, poškriabanie, dokonca i vodu. Technika sa dá použiť spôsobom namáčania figúrky do plechovky s lakom, ale aj nanášaním laku štetcom. My si priblížime tú prvú.

A načo to je dobré keď viem maľovať?

Ak ste sa niekedy pokúšali namaľovať celú armádu figúriek, viete, že to nie je otázka na deň, týžďen, ba ani mesiac. Všade naokolo sa stretávam s nenamaľovanými armádami a iste mi dáte za pravdu, že tie namaľované vyzerajú na stole o mnoho lepšie i keď kvalita maľovania nieje tak úplne vhodná na výstavu. Najmä u hordových armád, kedy počet modelov môže prekročiť číslo 100 je plne namaľovaná armáda zriedkavosťou. A tu by mohla technika dippingu priniesť riešenie. Keďže nie každý je presvedčený či je táto technika vhodná práve preňho, rozhodol som sa ju vyskúšať a priniesť vám výsledok. Na mušku som si zobral jednu zo swarmových armád - tyranidov.

Ako teda na to?

Budete potrebovať lak na drevo. Tie sa dajú kúpiť v obchodoch s farbami, alebo stavebninami, sú bežne dostupné. Aký si vybrať? Je bondex_small.jpgvýhodnejšie siahnuť po hustejšom laku, ktorý svojím zložením pripomína substanciu medu, teda nemal by byť príliš riedky. Zahraničné fóra odporúčajú laky na báze polyuretánu. Laky sa dajú kúpiť v rôžnych farebných prevedeniach, odporúčam tmavší, ja som použil farbu dubu. Lak som kúpil Bondex satin finish, bežne k dostaniu napríklad v Hornbachu, alebo Baumaxe a pokiaľ to nehodláte ochutnávať plne vám postačí balenie 0,75L.

A to je všetko?

Áno i nie. Ešte nám ostáva pripraviť si figúrku. Tá by mala byť riadne opracovaná, pretože akákoľvek hrana, alebo prelis bude po dippnutí zvýraznená. Základnú farbu figúrky treba zvoliť svetlú, pretože po namočení do laku stmavne. V našom prípade sme použili bleached bone. Na pancier som použil podkladovú čiernu, na krajoch zosvetlenú červenou. Figúrku je dobré si upevniť na niečo tak aby ste ju mohli do laku ponoriť celú a následne ju po vytiahnutí otrepať od prebytočného laku. Žiadne ďalšie úpravy, čvacht. Poriadne otrepať prebytočný "medík" a nechať oschnúť. Najlepšie na 24 hodín.

Ako to potom vyzerá?

kraken2_mini.jpg 1. Na prvom obrázku môžete vidieť tyranida, maľovaného klasickou technikou. Základný biely nástrek je prekrytý farbou bubonic brown, ktorý v niektorých miestach strieda mix bubonic brown a bleached bone a nakoniec finálny highlight je spravený s bleached bone. Carapace je základný chaos black, následne scab red, highlight rohov s red gore a finálny highlight je s blood red. Po kliknútí na obrázok sa zobrazí úplná veľkosť.  

kraken_deep2_mini.jpg

2. Na druhom obrázku je dippnutý tyranid. Celý dostal základný nástrek bielou, aby nám ľahšie kryla bleached bone a následne fasádu vystriedala bleached bone. Pancier opatrne s chaos black a na okraje trochu blood red prípadne na končeky blazing orange. Hotovo. Ponoriť a vysušiť. Lak použitý na dipping je lesklý a preto sem dám dve fotky, jednu s bleskom. Figúrka je teda trochu lesklá, čo však zdôrazňuje že je tyranid živý tvor. V prípade, že chceme lesk znížiť, je možné po zaschnutí prestreknúť matným lakom. 

kraken_deep_mini.jpg

leviathan_mini.jpg 3. Na treťom obrázku je len pre porovnanie obyčajne spravený tyranid podľa codexu pre roj Leviathan. Tu nie je technika dippingu použitá.  

A na záver?

Najzaujímavejšou časťou tohto článku bude, prečo som sa teda do takéhoto pokusu pustil. Čas. Áno, pri maľovaní veľkého množstva miniatúr to zohrá bezpochyby dôležitú rolu. Tak teda:

a) gaunt maľovaný klasicky, farebná schéma roj Leviathan - 4.5h
b) gaunt maľovaný klasicky, farebná schéma roj Kraken - 4h
c) gaunt maľovaný dippingom, farebná schéma roj Kraken - 30min.

Časy sú uvedené vrátane bejsky, samozrejme nie je zahrnuté schnutie laku. V prípade, že by som robil viacej modelov naraz je možné dosiahnuť ešte lepší čas. Takže mať namalovanú komplet armádu tyranidov za týždeň? Myslím, že už to nieje také nereálne.

trio_mini.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

pozn. Tyranidov nehrám, boli to prvé pokusy namaľovať ich. Figúrky som dostal, nezačisťoval som ich, pôvodne som to maľoval len pre seba s svoju zvedavosť.

Na koniec už len nejaké linky:

1. Niečo o dippingu všeobecne
2. Jednoduchý a pekný dipping tyranidov
3. Dippovanie aj iných armád vrátane terminátorov
4. Informácie o dippovaní z Warseer fóra
5. Rovnaké fórum ale dipping fantasy Ogres

Comments

Only registered users can write comments.
Please login or register.

Powered by AkoComment!



 
Ďalšia >
© 2024 Pevnosť
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.